Pressemelding -
22-årig forfattertalent tildeles årets Saabye-stipend
Debutant Sunniva M. Roligheten mottok i dag Saabye-stipendet for romanen Når alt er av papir. En debut som fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker – og prisutdeler Lars Saabye Christensen omtaler boken som "et storartet litterært univers."
Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets
skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,-.
Årets mottaker er født i 2000 og oppvokst i Larvik. Hun jobbet i Operasjon Dagsverk fra 2018 til 2020, og er nå student. Roligheten debuterte som forfatter med romanen Når alt er av papir i 2021 og ble med den nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris.
En forfatter som setter litteraturen i bevegelse
Stipendet ble delt ut under Cappelen Damms pressekonferanse og høstlansering tidligere i dag hvor Lars Saabye Christensen blant annet sa følgende om Rolighetens debut: "Det er en dyp glede hver gang man leser en forfatter som ikke bare makter å bevege leseren, men også setter litteraturen i bevegelse. Kanskje ser vi konturene av en ny eller annen type roman, bygget på det jeg kalte små språkflater, eller mer presist: en roman preget av en utålmodig, episk kortfattethet. Det er også en dyp glede å gi årets Saabye-stipend til Sunniva M. Roligheten."
Original og kritkerrost debut
Når alt er av papir består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med “Jeg husker”. Den fikk mye oppmerksomhet og gode anmeldelser da den utkom i fjor. Aftenpostens anmelder Mari Grydeland synes debuten var "imponerende og fortjener mange lesere", og at "Roligheten har skrevet en nådeløs oppvekstskildring som klarer å få en velkjent sjanger, oppvekstromanen, til å føles frisk og interessant". Også NRKs Marta Nordheim la vekt på originalitet i sin lesning av romanen: "Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman. [...] eit utsøkt stykke kunst som ikkje liknar på livet, men som handlar om det.»
Vi gratulerer stipendmottakeren!