Pressemelding -
Gulraiz Sharifs fyrverkeri av en roman blir film!
Gulraiz Sharif har hatt stor suksess med debutromanen Hør her a! Nå blir boka filmatisert.
Det er produksjonsselskapet Motlys som har sikret seg filmrettighetene. Filmen har fått et totalbudsjett på kroner 25 000 000,- og Norsk filminstitutt bidrar med et tilskudd på kroner 11 500 000,-.
Det satses på kinopremiere i 2023. Det er Erlend Loe og Nora Landsrød som har fått jobben som manusforfattere og regissør blir Kaveh Tehrani.
Hør her’a! blir Kaveh Tehranis spillefilmdebut og han er ikke i tvil: -Boka til Gulraiz er så morsom, sinna, frekk, politisk, varm og gøyal at dette helt klart og uten tvil kommer til å bli den morsomste, sinteste, frekkeste, mest politiske og gøyaleste filmen som kommer på kino i 2023! YUP! Du hørte det her først!
-Vi tror Norge trenger en solid dose Mahmoud nå. Ambisjonen er å lage en forfriskende energibombe av en ungdommelig film som skal treffe bredt i den norske befolkningen, sier produsentene Ingvil Sæther Berger og Yngve Sæther.
Bokas forfatter Gulraiz Sharif uttaler: -Så moro! Jeg er veldig glad for at Hør her’a! blir film, og håper Mahmoud og familien får lov til å skinne på lerretet!
En av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende
Gulraiz Sharifs debutbok Hør her’a! har siden lanseringen vært gjenstand for svært mye positiv oppmerksomhet. Da boken kom i salg høsten 2020 var Ingrid Åbergsjord i Aftenposten tidlig ute med å si at Gulraiz Sharif «komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.» Anne Cathrine Straume i NRK stemte i og skrev: «Gulraiz Sharif må være det friskeste pustet i bokhøsten». Prisnominasjonene har vært mange: Hør her'a! ble nominert til Bokhandlerprisen, Brageprisen, Uprisen og Bokbloggeren. I tillegg ble boken tildelt Kulturdepartementets Debutantpris for barne- og ungdomslitteratur. I juryens begrunnelse het det:
Dette er en innsiktsfull roman som retter seg mot et bredt publikum både når det gjelder alder, kjønn og bakgrunn. Fortellerstemmen, den konsekvent gjennomførte språkbruken, den varme humoren og den alvorlige tematikken gjør dette til en roman som skiller seg ut blant årets ungdomsbøker. En meget lovende debut.
Videre i juryens begrunnelse står det: Mahmoud er jeg-forteller med skarpt, men samtidig varmt og humoristisk, skråblikk på sin pakistanske familie, nabolaget og andre i Oslo øst. Språket er gjennomført multietnolekt, såkalt kebabnorsk, som gjør fortellerstemmen troverdig og bidrar til den humoristiske tonen i boka uten å være karikerende. Den gir stemme til de mange som er vokst opp med to eller flere kulturer.
Fyrverkeri solgt til flere land
Boken blir omtalt som et fyrverkeri av en roman som treffer lesere i alle aldre. Den skildrer minoritetsmiljøet på en original og særegen måte, og byr på sleivspark til alle deler av det norske samfunnet. Boken er trykket i et opplag på hele 13 000 eksemplarer. Et uvanlig høyt tall for en totalt anonym debutant. Interessen for boken har ikke bare vært stor i Norge, også utenlandske forlag har latt seg begeistre og boken er solgt for utgivelse i Tyskland, Italia, Danmark og Nederland.
Bokens historie gir lovnader om en varm og fargerik energibombe av en film
I boken møter vi Mahmoud på 15 år. Det er sommerferie og Mahmoud ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie. ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.
Om regissør og manusforfatter:
Kaveh Tehrani er født i 1978 i Teheran i Iran, og bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft, og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 - som vant Amanda for beste kortfilm. Den vant også flere internasjonale priser. Senere lagde han novellefilmen Victor i 2014, utviklet gjennom NFIs Nye veier-ordning. Hans siste kortfilm, Manchador (2019), har vunnet flere internasjonale priser, og er solgt til NRK og France3. Kaveh Tehrani fikk tilskudd til kortfilmen Sinnsro fra NFI i fjor, og er også en del av Talent Norge, Norsk Tipping og NFIs utviklingsprogram UP 2.0.
Manusforfatter Erlend Loe er en av våre mest populære forfattere og står bak en rekke bestselgende og kritikerroste bøker for barn og voksne. Han har skrevet manus til flere spillefilmer, blant annet Detektor (2000), Nord (2009) og den kommende Alle hater Johan. Han er en av tre serieskapere bak NRK-seriene Kampen for tilværelsen og den kommende Gutta på skauen. Medforfatter Nora Landsrød er nyutdannet manusforfatter fra Høyskolen Kristiania og Hør her’a! blir hennes debutfilm.
Motlys, ved produsentene Yngve Sæther og Ingvil Sæther Berger, er et av landets største og mest toneangivende produksjonsselskaper, med en rekke prisvinnende titler bak seg, blant annet Heimebane, Håp, Barn, Ninjababy og a-ha The Movie. Siden 2008 har Motlys sine filmer hatt 121 Amanda-nominasjoner og vunnet 50 Amanda-priser.
For mer informasjon om filmen, kontakt: Yngve Sæther, yngve@motlys.com. Mob 92409710
Hør her’a!
Produksjonsselskap: Motlys AS
Produsenter: Ingvil Sæther Berger og Yngve Sæther
Manusforfatter: Erlend Loe og Nora Landsrød, basert på en roman av Gulraiz Sharif
Regissør: Kaveh Tehrani
Plattform: Kino
Distributør: Nordisk Film Distribusjon
Totalbudsjett : 25.000.000
Tilskudd fra NFI: 11.500.000
Konsulent: Asle Vatn