Pressemelding -
Høstens bøker fra Cappelen Damm
I dag presenterte Cappelen Damm høstens bokliste, presentasjonen kan du se her: Cappelen Damm forlag
På høstliste er det rundt 200 titler. Du kan lese mer om disse i høstens katalog, som du finner her: Høstens bøker 2021 - Cappelen Damm by Cappelen Damm Bokmagasiner - issuu
Bokhøsten har fått en pangstart med Karin Fossums nye krimbok Drepende drage, angrende hund,
Abid Rajas selvbiografi Min skyld og Lars Saabye Christensens skjønnlitterære utgivelse Byens spor. Jesper og Trude – som ble lansert i dag. Dette er fjerde bind i den kritikerroste serien Byens spor.
SKJØNNLITTERATUR
På Cappelen Damms skjønnlitterære liste finner vi åtte spennende debutanter, side om side med etablerte navn som Gro Dahle, Kim Leine, Selma Lønning Aarø og Erlend Loe. Loe er aktuell med romanen Gutta på skauen som er skrevet sammen med Bjørn Olaf Johannessen og Per Schreiner. Denne trioen sto også bak den uforglemmelige tv-serien «Kampen for tilværelsen». I boken møter vi Thorvald. 9. april 1940 er en dårlig dag for Thorvald. Ekteskapet skranter, og tyskerne marsjerer på Karl Johan. Thorvald ser ingen annen råd enn å dra på skauen og etablere Thorvald-gruppa. Dem har du ikke hørt om, sier du? Grunnen kan være at Thorvaldgruppa hadde mer fokus på å få det koselig i hytta enn å drive sabotasje.
I 2010 utgav Henrik Langeland boka Verdensmestrene som var første bind i en romanserie om fire Oslo-familier på 1980- og 1990-tallet. Hauk og due fra 2012 var andre bind i denne serien. Nå, ni år etter forrige møte med Oslo-ungdommene Lars og Hauk, Simone, Remi og Amar, er Verdensmestrene-serien endelig tilbake med et frittstående tredje bind. Langeland gir oss en fortelling om savn, lojalitet og sårbarhet i byens sprikende realiteter tidlig på 1990-tallet.
Bok 365 har ved en rekke anledninger de siste årene utropt Cappelen Damm til Norges lyrikkforlag nummer en. Forlaget viderefører arbeidet med å spre både norsk og oversatt lyrikk denne høsten.
Det er også flere sterke novellesamlinger på høstens liste. Novellekunstner Odd Klippenvåg fyller i høst 70 år, og i den anledning utgis hans noveller i utvalg.
På oversatt skjønnlitteratur er det fortsatt en sterk trend med gjenoppdagede klassikere. Cappelen Damm utgir blant annet Francoise Sagans Bonjour tristesse - God morgen, vemod i ny oversettelse av Gøril Eldøen.
På den oversatt listen finner vi også J.M. Coetzee og Patrick Modiano, som begge har mottatt Nobelprisen i litteratur, samt den ledende amerikanske forfatteren Jonathan Franzen.
Høstens krimliste byr blant annet på Sneen var ren, som er første bok ut i en ny serie fra Hans Olav Lahlum, med handling fra Oslo under andre verdenskrig. Her veves historiske krimmysterier sammen med skjebnen til en politisk splittet familie. Paula Hawkins Piken på toget bergtok millioner av lesere over hele verden, i høst er hun tilbake med den psykologiske thrilleren Langsom ild.
Andre store navn på krimlisten er Ken Follett, Liza Marklund, Jens Lapidus, John le Carré og Samuel Bjørk.
SAKPROSA
Klimakrisen skildres i flere av høstens romaner, blant annet Gert Nygårdshaugs Den grønne øya. I forrige uke presenterte FNs klimapanel en rapport som viser at konsekvensene av klimaendringene kommer sterkere og raskere enn vi har trodd. Bjørn Samset har ledet arbeidet med det første kapittelet i FNs klimarapport. I høst er han også bokaktuell med 2070 - Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den. I denne komplette klimaboken viser Samset hvordan vi er havnet i dagens situasjon. Han forklarer vitenskapen og klimasystemene vi må forstå, viser oss hvor ille det kan gå hvis vi ikke handler, men gir oss også håp og et kart for veien videre.
Hva er liv og hvordan oppsto det? Få spørsmål har vært gjenstand for mer undring og vitenskapelige utforskninger. Det har også opptatt Brageprisvinner og biolog Dag O. Hessen. Hans nye boken Liv. Historien om universets mest spektakulære oppfinnelse er en engasjerende fortelling om det pustfrarøvende tilfeldighetsspillet som førte til det livet vi har på jorden i dag. Boken er i tillegg en bønn til leseren om å være takknemlig for det vinnerloddet vi alle har trukket, og et håp om at vi med større forståelse for de millionene av slumpetreff som har ført fram til planetens mangfold, også vil ha en sterkere motivasjon til å bevare det.
På sakprosafeltet, både for voksne og barn, ser vi ellers at aktuelle tema som miljø, likestilling, rasisme, demokrati og det nye ytre høyre er sterkt tilstede med bøker som nevnte Dag O Hessens Liv Historien om universets mest spektakulære oppfinnelse og Bjørns Samsets 2070 - Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den, men også i bøker som 17 år gamle Penelope Leas I hverandres verden. 11 samtaler om klima, natur, aktivisme, politikk og menneskerettigheter, Stian Barsnes-Simonsens Barnas valg,Carline Tromps Kulturkrigen. Det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme, En kort historie om likhet av Thomas Piketty, Marta Breen og Jenny Jordahls Patriarkatet faller. Sexismens historie og kvinners motstandskamp, Ella Marie Hætta Isaksen og Randi Helene Svendsens Derfor må du vite at jeg er sameog Tinashe Williamsons Håndbok for unge antirasister.
Det er verdt å merke seg at det i år er 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født. I Haugianerne tar Trygve Riiser Gundersen oss med tilbake til den samtida vekkelsen tilhørte, og fortolker en av de viktigste og mest omtalte fenomenene i moderne norsk historie. På sakprosa for vokse utgir Cappelen Damm ellers en rekke andre fremragende bøker for de historisk interesserte denne høsten. Blant annet andre bind i Tore Rems store fortelling om Olav V, som har fått tittelen Krigeren 1940-1945.
I tillegg ser vi at sakprosa-utgivelsene speiler en del av interessene som har vokst enda sterkere frem under korona-perioden, som Cecilie Thunem-SaanumsVinterbading Praktiske råd for deg som vil bade når kulda biter, Emma M Garlants Valp. Alt du må vite om ditt nye familiemedlem, Halvor Bakkes Lev hyttedrømmen med Eventyrlig oppussing, Anders Røyneberg og Erik Schjervens Plantebonanza som er en vakker how-to-bok med alt du trenger å vite for å leve og lykkes med grønne planter, og kokebøker for dem som nå lager mer mat hjemme - som for eksempel Christer Rødseths bok Christer redder hverdagen. Digg mat hele ukaog Trine Sandbergs Trines kokebok for unge kokker.
BARN & UNGDOM
Cappelen Damm Barn og ungdom har en imponerende bokliste i år. Forlaget gir i løpet av 2021 ut 114 bøker i aldersspennet 0-18 år, i så ulike sjangre som pekebøker, romaner, lettlest, tegneserier og sakprosa, oversatt og norsk. Blant disse er det i år 12 debutanter som speiler den sjangermessige og aldersmessige bredden listen inneholder.
På høstens liste er det 5 debutanter, side om side med kjente navn som Astrid Lindgren, Dan Brown, Ingunn Amodt og Flu Hartberg. I stortings-valgåret 2021 utgir forlaget blant annet to bøker om demokrati, valg og konstitusjon: Susanne Kaluza og Stian Barsnes- Simonsen har hver sin inngang til disse store, komplekse temaene i bøkene Hvorfor har vi ikke president i Norge og Barnas valg.
Høstens varierte sakprosa-liste for barn og ungdom gi lesere i alle aldre innsikt i, og kunnskap om, samfunnet vi deltar i og verden rundt oss. Blant forfatterne på denne listen finner vi Penelope Lea, en ung og sterk stemme i klimadebatten både i Norge og internasjonalt. Hun har sittet i styret for Miljøagentene,
ledet Barnas Klimapanel, holdt en rekke appeller og er nå valgt som UNICEF-ambassadør – i en alder av 17.
Gjennom sitt arbeid har Penelope truffet mennesker med ulike innfallsvinkler til hva vi kan gjøre for klimasaken, og den nye boken I hverandres verden. 11 samtaler om klima, natur, aktivisme, politikk og menneskerettigheter er en samling av disse møtene.
Tinashe Williamson debuterer med Håndbok for unge antirasister. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin.
I Hvordan er det å være voksen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål om voksenlivet.
Yuval Noah Hararis bok Sapiens er solgt i over 21 millioner eksemplarer og er oversatt til 65 språk.
Cappelen Damms barne- og ungdomsredaksjon utgir også boken i illustrert utgave og bind to lanseres denne høsten under tittelen Sapiens En tegnet historie – Sivilisasjonens søyler.
Høsten byr ellers på flere godbiter for J.K. Rowling-fansen. Julegrisen, som er J.K. Rowlings første roman for barn siden Harry Potter, lanseres 12 oktober. Fra Rowling får vi også en julekalender som kan gjenbrukes år etter år, den har fått tittelen En magisk jul på Galtvort. Harry Potter pop-up julekalender.
Og så kommer Harry Potter – Et magisk år Illustrert av Jim Kay, en sitatsamling som drysser Harry Potter-magi over hver eneste dag gjennom hele året.
Vi minner om at du kan lese mer om disse - og alle de andre titlene på høstens liste - i vår katalog, som du finner her: Høstens bøker 2021 - Cappelen Damm by Cappelen Damm Bokmagasiner - issuu