Pressemelding -
Hvem var Kjell Aukrust? Sigmund Løvåsen viser oss mannen bak alle spilloppene
Kjell Aukrust var en av Norges mest elskede kunstnere gjennom alle tider. Som tegner, forfatter, filmskaper og humorist har han satt sitt preg på tre generasjoner nordmenn. Alle føler seg litt i slekt med Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Men hvor godt kjenner vi mannen som skapte dem?
I forbindelse med 100-års jubileet utgis nå den nye boken «Kjell Aukrust. En biografi». Her gir Sigmund Løvåsen oss historien om et eventyrlig kunstnerliv, fra barndommens guttestreker i Alvdal til en feiret og folkekjær forfatter. En fortelling som også inneholder prisen det koster å få alle andre til å smile.
Åpnet sjelden sine private rom
Aukrust var en meget privat person, han iscenesatte seg selv ut i offentligheten med holdt de private sidene for seg selv. I Løvåsens utfyllende biografi kommer vi multikunstneren og mennesket nærmere enn noen gang tidligere.
-Vi konstruerer alle fortellinger om eget liv slik vi ønsker det skulle vært, eller slik vi ser oss tjent med å framstille det. De færreste av oss gjør det i så mange sammenhenger og kanaler som Kjell Aukrust hadde anledning til å gjøre det, sier Sigmund Løvåsen som nå har skrevet den første, brede Aukrustbiografien.
-Jeg håper likevel at jeg gjennom sammenstilling, utvalg og veiing av alle kildene har klart å gi et så fullstendig og sannferdig bilde som mulig av hvem kunstneren og mennesket Kjell Aukrust var.
Under huden på den private Kjell Aukrust
Videre påpeker Løvåsen at Aukrusts offentlige liv er godt dokumentert gjennom arkiver, noen tusen avis- og magasinoppslag og en bråte med TV- og radioprogrammer der han ofte forteller om livsløpet sitt. - Det krever litt jobb, men er for så vidt grei skuring å skisse opp hva han gjorde gjennom livet. For meg var det også ei målsetting å komme litt under huden på den private Kjell Aukrust, mannen eller gutten som gjømte seg en plass der bak fabulering, klovnerier og kunst. Kari og Kjell åpna sjelden opp sine mest private rom. De innerste avlukka var heller ikke noe Kjell viste fram i tekster eller intervjuer. Han gløtter på døra, men slår den raskt igjen og farer videre i muntre fortellinger.
Flere Aukrust-utgivelser
I jubileumsåret til Aukrust blir det gjort stas på kunsteren på flere måter: Tidligere i år kom forlagsredaktør Anders Heger ut med antologien Kjell Aukrusts verden, en stor praktbok med høydepunkter fra Kjell Aukrusts verk.
I tillegg gjenutgir Cappelen Damm Aukrusts Alvdal-trilogi – Simen, Bonden, Bror min. Dette var Aukrusts første bøker, som ble totalt uventet salgssuksess. Løvåsen forteller at dette var fortellinger Aukrust begynte å skrive ned tidlig på førtitallet, men som fikk sin forløsning i Dagbladet utover femtitallet. Da fortellingene ble samlet i de tre bøkene fra 1958 og utover sekstitallet, tok det hele det norske folk med storm.