Pressemelding -
I dag fyller Lars Saabye Christensen 70 år
I dag fyller en av norges mest leste forfattere 70 år. Lars Saabye Christensen er født i Oslo 21. september 1953. Han debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for og som ble starten på et av norges aller mest leste- og omtalte forfatterskap. I høst er han aktuell med den kritikerroste romanen Vrakeren og Blues for en av de dagene hvor tekstene han har skrevet for en rekke av norges ypperste musikere er samlet. I tillegg har forfatter og kritiker Leif Bull skrevet portrettboken Tingenes musikk basert på timevis med samtaler med Saabye Christensen.
Saabye utga sin første roman i 1977 med tittelen Amatøren og han hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den
samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og manglende oversikt over eget liv, som ikke stiller profesjonelt velforberedte i alle livets situasjoner, men velger galt og opptrer klossete – dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker.
Beatlemania
Etter Amatøren fulgte ytterligere tre diktsamlinger samt to romaner. Det store gjennombruddet kom i 1984 med romanen Beatles, som er blant de største litterære suksesser i Norge noensinne, og som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte. Fortellingen om fire ungdommer som vokste opp i Oslos nest beste vestkant i en tid full av drømmer og forvirring, engasjerte norske og internasjonale lesere som knapt noen annen norsk roman har klart i moderne tid. Den ble blant annet kåret av Dagbladets lesere til den viktigste roman som var utgitt de siste 25 årene. Beatles ble etter hvert viderført til en trilogi med de litterært sterke Bly (1990) og Bisettelsen (2008). I 2001 utkom den ikoniske romanen Halvbroren, som også ble en internasjonal suksess og blant annet kronet med Brageprisen, Bokhandlerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. Det ble mange suksessfulle utgivelser etter det og i 2015 utkom romanen Magnet, som ble en stor salgssuksess og for denne ble han nok en gang tildelt Brageprisen. Noen år etter utkom roman-kvartetten Byens spor som ble en kritikerfavoritt og publikumsyndling, og er blitt omtalt som et høydepunkt i Christensens enestående litterære verden.
Et mangfoldig forfatterskap
Selv om han først og fremst har utmerket seg som som romanforfatter, har Saabye Christensen hele tiden søkt utfordringer innenfor de fleste sjangre. Han har skrevet dikt, romaner, kriminalromaner, noveller, dramatikk, hørespill, barne- og ungdomsbøker, poetiske reiseskildringer, sakprosa og bildebøker.
Film og musikk
Flere av Lars Saabye Christensens romaner er filmatisert samtidig som han har engasjert seg bredt i filmarbeid både med utgangspunkt i egne og andres historier. Også musikken har stått ham nær. Han har skrevet tekster for en rekke norske, profilerte artister og selv vært musikalt performativ i samarbeid med en rekke kjente musikere og blant annet gjennom prosjektene Norsk utflukt og Buicken.
Med engasjement for litteraturen
Saabye Christensen har engasjert seg for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur. I en tiårsperiode fra 1986 redigerte han forlagets årlige antologi Signaler, en kanal og et samlingssted for nye litterære stemmer i det litterære miljøet. I forbindelse med hans 60-års dag i 2013 ble Saabye-stipendet opprettet. Stipendet er en oppmuntring til nye, litterære talenter, og deles ut årlig til en av fjorårets debutanter på Cappelen Damm.
I 2006 utnevnte H.M. Kongen Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjenestefull innsats for norsk litteratur. I 2018 fikk han Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, for sitt produktive forfatterskap gjennom over 40 år, hvor handlingen i mange av bøkene er lagt til Oslo, forfatterens egen by.
Lars Saabye Christensens litteratur leses over store deler av verden og bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk.
Vi gratulerer Lars Saabye Christensen så mye med den store dagen!