Pressemelding -
Kristoffer Rønneberg aktuell med bok om Taiwan og demokratiets utfordringer
Kina ønsker å invadere øya. USA lover å forsvare den. Taiwan står overfor en eksistensiell trussel fra nabolandet. Et angrep vil ikke bare bety et alvorlig tilbakeslag for den globale kampen for demokrati og universelle menneskerettigheter, men kan også utløse en storkrig mellom verdens to mektigste land. Taiwan er derfor blitt omtalt som verdens farligste sted.
19. september lanseres boken "Stormens øy – kampen om Taiwan og demokratiets fremtid". Her forteller Aftenpostens journalist Kristoffer Rønneberg historien om hvordan Taiwan – og taiwanerne – ble til. Gjennom møter med sentrale personer fra noen av de viktigste øyeblikkene siden 1945, skildrer Rønneberg historien om et folk som lenge ble undertrykket, men som nå er i ferd med å finne sin egen unike identitet.
For 40 år siden var Taiwan kjent for billige masseproduserte varer. I dag er landet blant verdens rikeste og mest høyteknologiske. Det er også Asias mest utviklede demokrati. Hvordan skjedde denne forvandlingen?
Dette er et sentralt spørsmål i Rønnebergs tankevekkende, nye bok.
Ved å fortelle om taiwanernes kamp for frihet i et krevende geopolitisk klima, blir boken også en refleksjon over demokratiets fremtid og Vestens rolle i å stå opp mot autoritære regimer. Den er en viktig påminnelse om demokratiets betydning og skjørhet i den globale maktbalansen.
Stille før stormen
– Det siste tiåret er Kina blitt mer repressivt, mer autoritært og mer lukket. Kontrasten mellom det åpne samfunnet på Taiwan og det nesten totalitære diktaturet i Kina, er en viktig årsak til at taiwanere flest mener tanken om å slå sammen de to landene er fullstendig absurd, forteller Rønneberg i boken.
Rønneberg har vært Aftenpostens korrespondent i USA og Kina. Det er 20 år siden han først besøkte Taiwan.
– Den gang var landet et ferskt demokrati. I dag er frie valg og en åpen presse en selvfølge på øya. Med demokratiet og ytringsfriheten har taiwanerne endelig fått en skikkelig mulighet til å vurdere hvem de er som folkeslag.
De siste årene har kinesiske kampfly og krigsskip gjennomført daglige øvelser i områdene rett utenfor Taiwan. Hva forbereder de seg på? Og hvordan vil taiwanerne reagere dersom angrepet kommer?
I boken sammenligner Rønneberg situasjonen på Taiwan med en tropisk syklon, som roterer rundt et skyfritt sentrum – et såkalt øye – der luften kan være nærmest vindstille, forklarer han:
– Mens det stormer på alle kanter, kan det derfor oppleves helt rolig i stormens øye. Og sånn er det litt på Taiwan nå. USA og Kina skaper uro og støy. Men på selve øya – stormens øy – er det stille. Spørsmålet er om det bare er stille før stormen.
Slippfest
Fredag 20. september klokken 17.00 blir det lanseringsarrangement på Pressens hus.
Kristoffer Rønneberg bokbades av redaktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø.
Salg av bøker og forfriskninger!
Velkommen!
https://fb.me/e/5HkurSVTO