Pressemelding -
Må være årets mest løsslupne mesterverk, skriver Adresseavisen om Erik Fosnes Hansens roman.
Erik Fosnes Hansen skiller seg ut i bokhøsten og begeistrer anmelderne. Hans fabulerende, nye roman Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin foregår i et eventyrlignende landskap. Thriller, komedie, eventyr, drøm, fremtidsfabel og samtidssatire er ord som er blitt brukt om boken. En ting er sikkert: Romanen likner ikke på noen andre i denne bokhøsten. Selv beskrive Fosnes Hansen romanen som en fabel, eller et eventyr, hvor fantasien står i høysetet. Nettopp fordi boka tar utgangspunkt i en rent diktet verden, har han valgt å kalle den «uvirkelighetslitteratur». Romanen skiller seg dermed sterkt fra mye av virkelighetslitteraturen som kan sies å være dominerende på den norske litteraturscenen nå.
Årets gøyeste roman - terningkast 6!
Det er ikke bare leserne som er begeistret for den myldrende og fabellignende romanen, også kritikerne har kommet med meget gode skussmål. Adresseavisen kaster en klar 6’er og slår allerede i overskriften fast: «Årets gøyeste roman […] Du snakker om stålkontroll! Denne romanen om … tja, om hva, egentlig … må være årets mest løsslupne mesterverk.»
«En fornøyelse å lese! Virtuos, overskuddspreget, satirisk, burlesk og underholdende fortellerkunst», skriver Sigmund Jensen i Stavanger aftenblad og triller terningkast 5. VGs anmelder Gabriel Michael Vossgraf Moro er også storbegeistret for Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin. Etterfulgt av en 5’er på terningen og overskriften «Helsprø lesefest!» påpeker han: «Erik Fosnes Hansen tar den helt ut i den rareste romanen han noen gang har skrevet. […] [Han] leder leseren rett ned i kaninhullet, der middelaldersk feudalisme og kafkask byråkrati går hånd i hånd.».
Fabelaktig er overskrift for Dag & Tids anmeldelse av romanen. Anmelder Ingvild Bræin skriver at det er "ein fryd å vere lesar i møte med Erik Fosnes Hansens siste roman." Videre omtaler hun boken som et helstøpt, originalt overskuddsprosjekt:
"Ein kan sjølvsagt sjå på romanen som ein satire over vår tid, med fondsforvaltningar, med rettsprinsipp under lupa, over leiareigenskapar eller over i kva grad eit samfunn toler at det er stor forskjell på fattig og rik. I så fall kjem satiren til oss gjennom skrøna, fabelen, ein sjanger Erik Fosnes Hansen beherskar til fulle. Det er altså ein fabel-aktig roman. Med alle sine trådar og underlege krumspring framstår verket likevel som samla og gjennomtenkt, som heilstøypt, sterkt originalt, og som eit overskotsprosjekt."