Pressemelding -
Norsk biologs historier om paring og graviditet utgis på det engelskspråklige markedet
Biolog Anna Blix gir oss en rekke lærerike og underholdende historier om reproduksjon og graviditet i den nye sakprosaboka 40 uker, en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på. Dette har vakt interesse ut over de norske landegrensene. Det engelske forlaget MacLehose Press har sikret seg rettighetene for utgivelse i den engelskspråklige verden, ekskludert USA og Canada.
-Det er helt fantastisk at boken nå skal ut i engelsk språkdrakt, og at enda flere får muligheten til å lese om hvorfor og hvordan vi får barn på så mange forskjellige måter i dyreriket. Det er jo ikke bare i Norge vi reproduserer oss, tvert imot er dette et tema som kan engasjere mennesker i hele verden, sier Anna Blix.
En usedvanlig sterk start internasjonalt
Ida Amalie Svensson fra Cappelen Damm Agency kan fortelle at det var stor interesse for boken på London International Book Fair i forrige uke. - Salget av de engelskspråklige rettighetene gir boka en usedvanlig sterk start internasjonalt. Dette er absolutt noe som vil bidra til å skape oppmerksomhet rundt 40 uker også i andre markeder, sier Svensson, som har samarbeidet med agent Lisette Verhagen hos Peters, Fraser + Dunlop om rettighetssalget.
Krydrer vitenskapen med skjev humor
-40 uker er basert på en genial idé, og utførelsen er perfekt. Boken er fornøyelig og sjarmerende, med en eksemplarisk balanse mellom forfatterens egen erfaring med svangerskap, og andre lett tilgjengelige historier om hvordan ulike dyr går gjennom det samme. Som leser tviler man aldri på Annas fagkunnskap, men hun overlesser oss heller aldri med den. Hun krydrer vitenskapen med skjev humor og klare, underholdende observasjoner. Det er akkurat den typen ting vi alltid ser etter, og som utgivere av blant annet Lars Myttings Hel ved har vi en god merittliste når det kommer til norsk sakprosa, forteller redaktør Paul Engels i MacLehose press som kjøpte rettighetene til boka.
Terningkast 6
Anmelder Cathrine Krøger i Dagbladet fremhever også dette i sin omtale av boken. Hun skriver blant annet at «den personlige delen av denne boka holder en fin balanse mellom det humoristiske, informative og personlige, uten at det blir privat og altfor intimt. Overgangene mellom Blix` privatliv til fagstoffet er ledige og elegante, med en underfundig humor og noen nydelige bilder.» Krøger ga boken terningkast 6 og påpekte videre: Det finnes ikke bedre litteratur enn virkelig gode fagbøker. Skrevet av dyktige fagfolk som ikke er bundet av terminologi eller tellekanter, men har et fristilt og ledig språk. Her er biologen, journalisten, forfatteren og spaltisten Blix utrolig god.
Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på?
I boken 40 uker, en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på spør biolog Anna Blix hvorfor vi mennesker bærer babyene inni kroppen så lenge, og om det er en grunn til at vi ofte spyr og er kvalme. Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på? Er det noen som gjør det på en rarere måte enn oss, undrer hun.
I boken tar hun oss med gjennom en 40 uker lang (menneske)graviditet og for hver uke som går introduserer hun oss for andre skapninger som er ferdige med å reprodusere. Bakterien E. coli har for eksempel delt seg i to på 20 minutter. En grå kjempekenguru er bare gravid i 5 uker før den føder en bønnestor baby som kryper opp i pungen dens. Og de fuglene som har lengst rugetid av alle, vandrealbatrossene, er ferdige med å ruge allerede etter 10 uker. Flekkhyenen føder allerede etter 16 uker, men hun må føde gjennom en lang penisformet klitoris, som sprekker opp underveis. Surinampadden har ikke livmor, men har i stedet evolvert fram en oppsvulmet rygghud som eggene synker inn i. Da kan hun bære med seg avkommet sitt, ikke forlate eggene i vannet.