Pressemelding -
Sjakkens historie fortalt gjennom 16 verdensmestere
Magnus Carlsen vant VM i sjakk 2018, og sjakkfeberen er over landet.
Men hva er egentlig sjakkgeniets vesen? Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene? Og hvordan kan man se sjakkens utvikling i lys av historien om verdenssamfunnets og stormaktenes utvikling?
Forfatter Hans Olav Lahlum er en profilert sjakkdommer. Atle Grønn er professor i russisk og internasjonal mester i sjakk. Sammen har de to denne høsten skrevet boken Sjakkgeniene Historien om verdensmesterne.
Gjennom portrett av 16 verdensmestere - fra Wilhelm Steinitz i 1886 til Magnus Carlsen i vår tid – gir de oss sjakkens verdenshistorie.
Også en historie om endringer i verdenssamfunnet og stormaktene.
Sjakkgeniene dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene.
Sentralt er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg
bak de geniale sjakktrekkene?
Boken har tre deler: Sjakksportens framvekst 1886–1946, sjakken under den kalde krigen fra 1946 til 1990, og den moderne sjakkæraen fra 1990 til 2018. Som dette antyder, er sjakkens utvikling også en historie om endringer i verdenssamfunnet og stormaktene.
Prøver å forstå sjakkhistorien gjennom verdensmesterne
-Dette er ingen klassisk sjakkbok med sjakkpartier og varianter; vårt mål har vært å skrive portretter av 16 ulike personligheter. Vi vil prøve å forstå sjakkhistorien gjennom verdensmesterne, men sjakkens utvikling er også en historie om verdenssamfunnet og stormaktene, sier Lahlum og Grønn om sin nye bok.
Norske standardverket om sjakkens giganter
"Forventningene er skyhøye når Norges kanskje to største sjakkfortellere går sammen om å skrive bok om de 16 verdensmesterne. Begge har for lengst etablert seg som TV-profiler, og de er minst like dyktige skriftlig som muntlig. [...] Grønn er professor i russisk og har kilder i hvert fall ikke jeg har tilgang til, og Lahlum er historiker med evner av en annen verden. Og sluttresultatet er deretter. Jeg koste meg gjennom hele boken og alle de utrolige historiene, og jeg tror også de uten noen spesiell sjakk-kompetanse vil gjøre det samme.",
skrev Simen Agdestein om boken i VG.
I Dag & Tid skrev Bård Vegar Solhjell følgende om Sjakkgeniene:
“Ei reise gjennom «kongerekka» i sjakkhistoria er skriven av dei to mest kompetente historieforteljarane i norsk sjakk. Boka er så herleg tjukk som vi sjakkelskarar vil ha henne. Grønn og Lahlum tek med dette over som det norske standardverket om sjakkens gigantar."
Emner
Kategorier
For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/