Gå videre til innhold
I løpet av disse 50 årene har de norske skijentene gitt oss medaljer og triumfer, men de har også møtt motstand og motvilje. Det forteller Hanna Norberg  om i sin nye bok "Skijentene - best i verden"
I løpet av disse 50 årene har de norske skijentene gitt oss medaljer og triumfer, men de har også møtt motstand og motvilje. Det forteller Hanna Norberg om i sin nye bok "Skijentene - best i verden"

Pressemelding -

Skijentene. Best i verden

Hvorfor husker vi at Oddvar Brå brakk staven i 1982, men ikke at Berit Aunli gjorde det i 1985?
Brås stavbrekk endte med en delt gullmedalje, Aunlis med en skuffende sølvmedalje. Men begge stavbrekkene skjedde i en VM-stafett, og begge var dramatiske. Det sto om VM-gull både i 1982 og 1985, men det er bare den ene episoden som har en plass i vår kollektive hukommelse.


Hanna Norberg er aktuell med den nye boken Skijentene. Best i verden
I Nordbergs nye bok møter vi de mest fremtredende skijentene gjennom de siste tiårene, helt fra de første kvinnene konkurrerte på ski til Marit Bjørgen ble verdens mestvinnende vinterolympier.  Med egne ord forteller Ingrid Wigernæs, Berit Aunli, Anette Bøe, Trude Dybendahl, Kristin Størmer Steira og Maiken Caspersen Falla om både oppturer og nedturer i skisporet. Vi får høre om triumfer og seire, men også om motstand og motgang.

Gutta dominerer langrennshistorien
Nordberg kan fortelle at å skrive en bok om de norske langrennsjentene var en øvelse i å scrolle gjennom resultatlister for herrene. Når mesterskap skal oppsummeres eller langrennshistorien skal fortelles, er det nesten uten unntak gutta som nevnes først, både på nettsider og i aviser og bøker. Hvor mange gull de har tatt, hvilke plasseringer de fikk, hvor mye de har vunnet – og ikke vunnet. Det er gutta som fikk verdenscup først, det er gutta som konkurrerte på glassfiberski først, og det er gutta som gikk fellesstart først.

Historien om de første kvinnene
I løpet av de siste 50 årene har det skjedd mye i langrennssporten. Nordbergs bok gir ingen fullstendig oversikt over alt som har skjedd, men den forteller historien om de første kvinnene som våget å konkurrere i store, internasjonale skirenn.

Skijentene. Best i verden forteller om de som spente på seg skiene og brøytet løype, slik at også kvinnene etter hvert fikk godt feste i langrennssporten. Fortellingen om det norske ski-landslaget som ble best i verden, er ikke bare en historie om svette, glipptak og tårer. Det er også en historie om kvinnelige pionerer. På 1950-tallet var ikke langrenn en frøkensport, men en sport for menn. Kvinner skulle da ikke svette! Men ikke alle lot se stoppe.

Les også
Fem bøker til Ski-VM: https://www.forlagsliv.no/dokumentaravdelingen/2019/02/14/fem-boker-til-ski-vm/

Related links

Emner

Kategorier


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + ansvarlig for Dokumentar og samfunn 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.