Pressemelding -
Vår herres sporhunder i Frelsesarmeen med 58 000 oppklarte saker
«Vårherres sporhunder» kalles ofte de som arbeider med ettersøkning av savnede personer i regi av Frelsesarmeen. I sin nye bok gir Nils-Petter Enstad, som selv har en fortid som frelsessoldat, et fascinerende innblikk i ettersøkelsesarbeidet, fra starten i 1897 og fram til i dag.
Boka åpner med et England på 1800-tallet med klasseskiller, fattigdom og utbytting. Frelsesarmeen (etablert 1865) tilbød aktiv nestekjærlighet; «suppe, såpe og frelse». Snart fikk bevegelsen øynene opp for de prostituertes kår. Mange unge kvinner ble ofre for hvit slavehandel og havnet på bordeller. Ettersøkelsestjenesten ble opprettet for å nøste opp slike saker, og ble senere utvidet til ettersøking av savnede personer generelt. I Norge ble tjenesten etablert i 1897. Da sto sjøfolk og Amerikafarere øverst på lista over ettersøkte. Utover 1900-tallet bidro jobbetid, rallarliv og hyppig flytting til at familiemedlemmer mistet kontakt. Med Annen verdenskrig oppsto en ny type saker: personer savnet etter krigshandlinger, «tyskerbarn» som søkte etter en far osv.
Sterke personligheter har frontet arbeidet og utnyttet Frelsesarmeens brede nettverk og store goodwill. Boken Vårherres sporhunder rommer både fortellingen om en idealistisk organisasjon og mange små fortellinger om ulike menneskeskjebner.
Nils-Petter Enstad (f. 1953) er forfatter. Han vokste opp i Frelsesarmeen og tjenestegjorde som frelsesoffiser fra 1972 til 1985, blant annet i Island og Danmark. Han har skrevet flere bøker med stoff fra Frelsesarmeen. Utgivelsene spenner fra skjønnlitteratur til sakprosa, biografi og humor. Kontaktinfo Enstad: Mobil 951 23 715 / nenstad@gmail.com
Boka koster kr 329,-