Pressemelding -
Du kan gjøre noe med bekymringstankene: De beste rådene til å finne roen over tid - også i koronakrisen!
Hva har lege Audun Myskja, journalist og Japan-frelst Ingunn Kyrkjebø og filosof Jens Oscar Jenssen til felles? De ønsker alle å formidle kunnskap om hvordan du kan finne roen i eget liv - også etter unntakstilstanden vi står oppi akkurat nå.
– Du bør sitte i naturen i tjue minutter om dagen. Med mindre du er veldig travel, da bør du sitte i en time, heter det i et gammelt buddhistisk ordtak. I koronaens tid, der vi ikke kan være sammen i frykt for å bli smittet eller å smitte, blir naturen vår best venn, sier Ingunn Kyrkjebø.
Selv har journalisten med over tjuefem års erfaring ikke vært i en butikk på to uker, går metervis unna de hun møter på tur, men løper mot nettopp trærne. Mye tyder på at det kan flere ha godt av. I boken Kraften i tomme tanker får du vite hvor bra det å ikke tenke kan være for livet ditt, både mentalt, fysisk og kreativt.
– Store, høye, trygge trær som ser ned på oss og rister litt på hodet. Lær av dette, hvisker det. Lær. På alle måter. Kom klokere tilbake til hverandre, til hverdagen og ikke minst kom klokere tilbake til kloden. Flere forskere mener nå at måten vi stadig fortrenger og nærmer oss ville dyrs territorier, også vil øke faren for nye galopperende epidemier, understreker Kyrkjebø.
Stoisismen er filosofien du trenger i en urolig tid
Filosof Jens Oscar Jenssen er aktuell med boken Stoisk ro - Livsvisdom for vår tid. Stoikerne så på filosofien sin som medisin mot angst, sinne, frykt, bekymring og andre former for psykologisk uro. Kanskje er det derfor den to tusen år gamle filosofien nå har fått en renessanse?
– Stoisisme handler om å håndtere sykdom, død, kjærlighet, følelser, krenkelser, emosjoner, motstand, alderdom – kort sagt, alt et menneskeliv inneholder. For meg er koronakrisen en test på hva jeg har lært av å jobbe med dette prosjektet, sier Jens Oscar Jenssen.
Også stoisismens natursyn kan det være godt å ha med seg, selv i 2020. Med klimakrise - og nå koronakrise, håper Jenssen som Kyrkjebø at vi våkner opp fra dvalen og endrer kurs - både i eget liv og måten vi lever det på.
– Det finnes ingen annen gud enn Naturen (les: kosmos, altet, universet), mente stoikerne. Menneskelig blomstring kommer derfor av å lære å akseptere skjebnen vår, og å tilpasse seg betingelsene naturen til en hver tid legger for oss, forteller han.
Vi mennesker kan velge ro, mer enn vi aner
Audun Myskja har mer enn førti års erfaring fra det offentlige helsevesenet og har gjennom legepraksis, kurs og retreater hjulpet tusenvis av mennesker til å finne roen både i øyeblikket og i livet. I Kunsten å finne ro inviterer Myskja til refleksjon rundt hva ro betyr for oss, og tilbyr pusteøvelser og andre teknikker når vi er rammet av ulike former for stress, følelsesmessige utfordringer og vanskelige livshendelser.
– Vi vet ikke hva som kan beskytte oss hundre prosent mot et virusangrep, men tilstander som svekker immunsystemet over lengre tid (angst, depresjon, apati) er definitivt ikke bra. Du kan faktisk gjøre noe med bekymringstankene dine, sier Audun Myskja.
Den erfarne legen er opptatt av at vi nå må finne en måte å leve i og med koronaviruset på. Han gleder seg over at folk har fått med seg at man skal vaske hendene, men det alene kan ikke dra oss gjennom denne epidemien.
– Jo mer intakt systemet vårt er, desto bedre. Det blir ikke hull i en tann som er ren, er det noe som heter. Vi mennesker kan velge ro, mer enn vi aner. Slik jeg ser det, blir vår tilstand av ro og uro formet over tid - av våre valg og våre relasjoner. Denne boken betyr mye for meg - det håper jeg den også vil gjøre for folk der ute, avslutter Myskja.