Gå videre til innhold

Emner: Utdanning

Hvordan gikk vi fra en fellesskole til en konkurranseskole, og hvorfor er konsekvensene så dramatiske? Hvem har ansvaret? Det spør  Andreas Stien-Leenderts om i boken «Skolen er ikke for alle

Lærer hevder at skolesystemet svikter elevene

Etter 17 år som lærer i Oslo-skolen har Andreas Stien-Leenderts skrevet boken «Skolen er ikke for alle». Den er et knallhardt angrep på politikere og myndigheter som har skapt den skolen han nå er lærer i.

Årets lærebokstipend fra Cappelen Damm Akademisk går til Thomas Leirvik og Hilde Dybvik

Årets lærebokstipend fra Cappelen Damm Akademisk går til Thomas Leirvik og Hilde Dybvik

Cappelen Damm Akademisk inviterer hvert år nye og etablerte forfattere til å søke lærebokstipend. I år deler de ut to stipender, på henholdsvis kr 100 000 og kr 50 000.
Årets hovedstipend på kr 100 000 går til Thomas Leirvik for prosjektet «Finansiering og investering»:
Læreboken gir en innføring i de mest fundamentale konseptene og analyseteknikkene innen finansiering og investering. I till

Følelsen av det ufattelige, og at det er lag på lag med skjulte innsikter som fortsatt venter på oss, får jeg fremdeles om jeg en sjelden gang finner tid til å stå alene under stjernehimmelen en mørk vinterkveld, skriver bokaktuelle Dag O. Hessen

Dag O. Hessen har skrevet historien om universets mest spektakulære oppfinnelse


Hva er liv og hvordan oppsto det? Få spørsmål har vært gjenstand for mer undring og vitenskapelige utforskninger. Det har også opptatt Brageprisvinner og biolog Dag O. Hessen siden han som liten gutt lå på ryggen og studerte stjernehimmelen mens han grublet over tilværelsens uutgrunnelige spørsmål.  Nå har han tatt undringen med seg inn i den nye boken Liv Historien om universets mest spektaku

Fraværsgrensen i videregående skole evalueres i ny bok

Fraværsgrensen i videregående skole evalueres i ny bok

Effektene av den kontroversielle fraværsgrensen i videregående skole blir grundig gjennomgått i en ny bok som lanseres denne uken. Hovedfunnene viser at den nye regelen, til tross for protester, raskt ble akseptert blant elever, hadde varig positiv effekt på fraværet, men krever ressurser til administrasjon i skolene.
Fraværsgrensen i videregående skole ble innført i 2016. Målet var å få flere

Gaute Brochmann forsøker å finne svar på hvorfor norske skolebarn får utdelt hver sin iPad – og om dét er en lur idé. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Trenger norske skolebarn mer digital kompetanse og egen ipad?

Skolestart er unnagjort og nå er det tid for foreldremøter på skoler over hele landet. 
Mange foreldre får i disse dager høre lærere fortelle om hvordan skolen skal sørge for «digital kompetanse» hos elevene ved å gi dem alle en ipad eller cromebook. Under nettopp et slikt foreldremøte på skolen rakte Gaute Brochmann opp hånden og spurte hvorfor datteren hans og alle klassekameratene hennes nå

Foto: Nord universitet

Vinnere av Lærebokstipend 2020

Cappelen Damm Akademisk inviterer hvert år nye og etablerte forfattere til en konkurranse om å motta forlagets lærebokstipend og nå er vinnerne for 2020 kåret.
Hovedstipendet på kr 100 000 i åpen klasse tildeles Anne Tjønndal og Ingrid Fylling for lærebokprosjektet «Digitale forskningsmetoder». Begge er førsteamanuensis ved Nord universitet, Tjønndal i samfunnsvitenskapelig forskningsmetode og

Illustratør og forfatter Anna Fiske står bak kritikersuksessen og bestselgeren "Hvordan begynner man på skolen?", som gir svar på alt en liten skolestarter lurer på.

Hvordan begynner man på skolen? Aktuelle, morsomme og nyttige bøker til skolestart

​Skolestart er en av livets markerte overganger. Store forventninger, nye omgivelser, nye krav, nye mennesker å forholde seg til. Godt da at det finnes kvalitetsbøker som på ulikt vis kan forberede, forklare, inspirere, løfte, more og vise vei, som Hvordan begynner man på skolen?, ABC for barske barn, 123 for barske barn og Bukkene Bruse begynner på skolen.

​Cappelen Damm Undervisning åpner sine digitale læremidler

​Cappelen Damm Undervisning åpner sine digitale læremidler

I disse krisetider sitter hundretusenvis av barn og ungdommer hjemme og gjennomfører undervisning der.
​Dette er utfordrende for både elever, lærere og foreldre. Som et bidrag i dugnaden for god hjemmeundervisning
​har Cappelen Damm Undervisning åpnet en rekke digitale tjenester, som for eksempel «Skolen fra Cappelen Damm», «Unibok» og «coSinus». Elever og lærere kan dermed fritt bruke for

Anna Fiske tegner og forklarer på barnas premisser.

Hvordan lager man en baby? Flau samtale får knall kritikker

Med terningkast seks i både VG og Dagbladet, samt strålende kritikk i NRK ligger Anna Fiskes nye bok "Hvordan lager man en baby" an til å bli en moderne klassiker. Hun vil kunne bli en uvurderlig hjelp til foreldre som kvier seg for pinlige samtaler.
Det gis ikke så ofte ut likefremt ærlige bøker for småbarn om hvordan babyer lages. I barnebokforfatter og illustratør Anna Fiske sine hender beha

Buffy By: Ingeborg Arvola har skrevet om en fattig heltinne fra sitt eget nabolag Refstad i Oslo. Illustrert av Nora Brech.

Fattig jente i rike Norge – brennaktuelt fra Ingeborg Arvola

Ny bok: Ingeborg Arvola "Buffy By er talentfull - En selvbiografi"
Forfatter Ingeborg Arvola skriver underholdende og varmt om hvordan det kan oppleves for et barn å vokse opp som fattig i et av verdens rikeste land.
Møt Buffy By. Hun er ei fattig jente i rike Oslo. Med humor og pågangsmot er hun en heltinne over de gråeste hverdagene. Det er de dagene mammaen hennes vanner ut tomatsuppa ell

En psykologisk thriller i direkte forstand. Elin Viktoria Unstad har skrevet om en tenåring med depresjon og angst.

Tenåringskrim: "Brådypt"- En ny type psykologisk thriller

Ny bok: Elin Viktoria Unstad «Brådypt»
Det er vanlig med psykisk plagede helter i krimsjangeren. Men i krimbøker for ungdom er de ofte usedvanlig velfungerende. Det til tross for at de går gjennom en av de mest omveltende fasene i livet. 
- «Brådypt» er en psykologisk thriller, men ikke slik sjangeren pleier å fungere, sier forfatter Elin Viktoria Unstad. Hun har skrevet boken om Vilja med

"De levende eksemplene har alltid vært viktige i samtalen om  skolen. Vi trenger å se skolen fra innsiden», skriver Peder Kjøs i sitt forord til Klassen. Simon Malkenes beskrev nylig urolige skoletimer og skapte debatt. Spurkland byr også til debatt

Marte Spurkland fikk Bokhandelens sakprosapris

Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening deler årlig ut en sakprosapris til en ung, lovende forfatter. Prisen er på 50 000 kroner. Årets pris gikk til Marte Spurkland for hennes kritikerroste bok "Klassen. Fortellinger fra et skoleår".

ET JOURNALISTISK VERK: Tredjeklassingene Marte Spurkland følger ved en videregående skole litt utenfor Oslo er nettopp dem som hverken er innenfor eller utenfor. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

På innsiden av norsk skole

Det skrives mye om Oslo-skolen i norske medier, men sjelden om elevene som vipper i midten. Marte Spurkland har skrevet bok om nettopp "vippekidsa".

Sann opplysning? stiller spørsmål som kan belyse hvordan naturvitenskapens utvikling har formet samfunnet vårt.

Naturen forlot kulturen

Tross suksessbøker som Sjarmen med tarmen: Naturvitenskapen står svakt i nordisk litteratur og kulturdebatt. Men slik har det ikke alltid vært. Det har vært perioder med strid, men også med harmoni.

"Hjerteskjærende innsiktsfullt, nådeløst selvutleverende, og strålende skrevet om å lide av anoreksi", skriver anmelder Fartein Horgar i sin omtale av Anorektisk.

Dagboknotater om anoreksi ble bestselger

Den nye boken Anorektisk av Ingeborg Senneset er en dokumentarisk skildring av hennes år som psykiatrisk pasient med tvangslidelser og selvskading. Boken ble lansert forrige uke og gikk rett inn på flere av bokhandlernes bestselgerlister. Anorektisk har mottatt en rekke strålende anmeldelser og Cappelen Damm har allerede måttet trykket tre opplag.

Våre ambisjoner om å utvikle læremidler av høy kvalitet og vår satsing på forskningspublisering passet som hånd i hanske med ambisjonene i Cappelen Damm Akademisk, sier Andreas Aase, grunder og eier av Portal Forlag.

Cappelen Damm kjøper Portal Forlag

Gjennom oppkjøp av Portal Forlag styrkes nå Cappelen Damm Akademisk ytterligere både på markedet for lærebøker for høyere utdanning og innenfor Open Access-publisering av forskning.

Jonas Bals har bakgrunn som fagutdannet maler og er i dag politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Bals frykter at Norge er i ferd med å få arbeidende fattige, såkalt «working poor», slik vi ser i så mange andre land.

Jonas Bals om yrkesfagenes krise

Jeg vil gjøre mitt beste for å fortelle ungdom at bygningsbransjen er et bra sted å være, til tross for alle problemene som preger den i dag, sier Jonas Bals. Han er aktuell med boken ​«Hvem skal bygge landet?»

Vis mer

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.